Grain Valley High School

GRAIN VALLEY HIGH SCHOOL

GRAIN VALLEY, MISSOURI

  • Grain Valley School District
  • Addition-Phase 4
  • 33,400 SF & 17,600 SF Courtyard
  • $10.2 million

A new face for Grain Valley High School provides a prominent sense of arrival and display of school pride.

Upon arrival at Grain Valley High School, students and visitors are guided in along the impressive, curved, blue CMU wall that begins at the entry and continues throughout the interior, comprising the spine of the building and dubbed “Eagle Way”. The raised entrance increases visibility from the street while improving traffic flow for student drop-off and pick-up.

Similar to a central college campus union, the media center represents the heart of the school, branded by a large glass eagle graphic that is visible from both inside and out. Glass dividers promote connectivity to the lecture hall, makerspace and small group collaboration rooms while providing views into the expansive courtyard. Tiered seating in the courtyard provides an outdoor learning area and offers dynamic spaces for students to socialize.

Grain Valley High School is currently home to nearly 1,100 students but is master planned to accommodate up to 1,600 high school students in the rapidly growing community. While working with the district throughout a five-phase master plan, Hollis + Miller became very familiar with the goals and priorities of the district and community.

Independence Uptown Market

Independence Uptown Market

INDEPENDENCE, MISSOURI

  • New Construction
  • 6,700 SF
  • $3.3 million

A revitalized downtown area offers a venue for farmers, citizens and small business owners to gather.

The Independence Uptown Market is the combined vision of citizens, farmers and business owners brought from idea to reality within the span of 18 months. An open-air pavilion paired with an enclosed farmers market pavilion offer a venue for local craftsmen to sell their goods. The enclosed venue offers the opportunity to host regional events that will bring commerce into the city, as well as weddings, parties and corporate events. The new building revitalizes the central area and offers a collaborative gathering space that will benefit citizens and business owners alike for years to come and fosters a sense of community.

Chillicothe Elementary School

CHILLICOTHE ELEMENTARY SCHOOL

CHILLICOTHE, MISSOURI

  • Chillicothe R-II School District
  • New Construction
  • 60,000 SF
  • $13.9 Million

The community’s youngest learners thrive in their updated, interactive space.

Infants through first graders are excited to be in one, new building that encourages students to connect with the natural environment around them. Interior design and environmental graphics make this space come alive and encourage these little learners to imagine. It also helps these little learners to understand what a space’s purpose is without traditional wayfinding signage that they wouldn’t be able to read. The various learning environments include large instruction, small group and one-on-one.

The rural community of Chillicothe, Missouri, is committed to making big changes for their students. This new elementary school is just the first step in the District’s plan to get all their elementary school students in one new building and all their students on one campus around their high school.

Brookwood Elementary School

BROOKWOOD ELEMENTARY SCHOOL

LEAWOOD, KANSAS

  • Shawnee Mission School District
  • New Construction
  • 76,800 SF
  • $17.3 Million

The walls and floors come to life as avenues for learning and exploration.

Home to over 550 students, the Brookwood Beaver pride shines through in the building’s design. The original mascot, Oscar, is incorporated throughout the building, a nod to proud alumni of the previous Brookwood Elementary School. A mixture of colors and texture mimic those found in nature, and you’ll find a beaver den nestled under the learning stairs that provides a special place for students to socialize or study.

The built environment at Brookwood encourages learning through exploration. As students make their way through the corridors, subtle wayfinding cues and interactive environmental graphics inspire student engagement and spark inquiry. Beyond the interior walls are learning tools integrated onto the building’s façade – a central sun dial and diagram of the lunar phases.

Cassell Park Elementary School

CASSELL PARK ELEMENTARY SCHOOL

INDEPENDENCE, MISSOURI

  • Independence School District
  • New Construction
  • 69,000 SF
  • $20 Million

Complete project integration, from architectural design to brand development. 

The Independence School District needed a new elementary school to prevent overcrowding and eliminate all mobile trailers used in the district. Named after a community landmark and prestigious community figure, students and staff now have a permanent place to call home at Cassell Park Elementary.

Now Home of the Knights, students and teachers take pride in their newly branded identity, which is displayed throughout the school through prominent graphics. Just like a knight, the school represents a safe, protective space while exploring a more collaborative, flexible approach to learning.

Cassell Park is the first elementary in the district to pilot Project Lead the Way into its curriculum. A makerspace is seamlessly integrated into the media center with a retractable door, making hands-on learning visible for all to see.

Joplin Early Childhood Center

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

AWARDS & RECOGNITION

  • IIDA Mid-America – Silver Award in K-12 Education
  • AIA Kansas City – Citation Award in Interior Architecture

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

St. Elizabeth Early Childhood Center

St. Elizabeth Early Childhood Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • St. Elizabeth Catholic School
  • Renovation/Addition
  • 20,000 SF
  • $4 million

IN PROGRESS

For years, the St. Elizabeth Early Childhood Center has been located across a heavy-traffic street from the Catholic Church, calling for their youngest students to journey back and forth multiple times a day. Hollis + Miller designed a master plan for the Church, putting high priority on uniting the Early Childhood Center, K-8 school and the Catholic Church on the same side of the street. The new design does just that, providing peace of mind for staff and parents, and also allows opportunities for growth and adaptations in the future.

The renovated rectory building will host eight new classrooms for infants through kindergarten students. The rectory, a residential home for members of the clergy, challenged the design team to develop innovative solutions to transform the space into a learning environment. The design incorporates research-based learning tools and showcases a touch of tradition with the existing stone walls of the rectory, as well as the connecting Church. The new early childhood center will feature a learning stair and sliding classroom walls for co-teaching, shared storage areas and indoor/outdoor collaboration spaces to expand fine motor skills. A large balcony will serve as a flexible commons area and gathering space for students, staff and parish members.

Expected completion of the St. Elizabeth Early Childhood Center is August of 2020.