Colorado Military Academy

military academy
Colorado Military Academy

Colorado Military Academy

COLORADO SPRINGS, COLORADO

  • Phase 1: 44,000 SF
  • Total Building Size: 88,000 SF
  • Master Plan new addition: 48,000 SF
  • $3.2 million

Cadets cannot tell their collaborative environment is housed in a former office building. Perfectly positioned among the surrounding five military installations, cadets receive a one-of-a-kind STEM education focused on leadership and integrity.

Collaboration and break-out zones are integrated together throughout the school to allow teachers to expand learning outside of the traditional classroom. Learners can explore new ideas and work on projects in various group sizes. This design helps the Academy to push its vision further to encourage cadets to think globally.

The Academy currently supports grades kindergarten through eighth and will continue to grow by a grade level each year to 12th grade.

Lenexa City Center Library

Lenexa City Center Library

In association with Holzman Moss Bottino Architecture

LENEXA, KANSAS

  • Johnson County Library System
  • New Construction
  • 40,000 SF
  • $15 Million

The new Lenexa City Center Library is a source of inspiration, innovation and experiences that will enrich the surrounding community.

Located in the heart of Lenexa’s contemporary city center, this development is helping establish a new downtown for the city. Adjacent to a city hall, community center, restaurants and public market, the library welcomes all members of the community.

To achieve total flexibility, the majority of the library is an open loft-like space that houses the adult, teen, and juvenile collections on two levels. A two-story atrium serves as the living room for the community. Three large flexible meeting spaces and four smaller meeting spaces can be utilized by both library staff and community members and will provide access to technology for community groups, tutoring, and collaborative discussions. Patron convenience is at the forefront of the library’s automated conveyance system that allows patrons to both pick up holds and drop off returns via a drive-thru in the parking garage. The new library incorporates a service model designed to enhance public access to the collections, focus services to patrons, and integrate patron self-service strategies and staff mobility.

This new library is meant to engage the community. The Community commons visually connects to the civic plaza, street, and public market. The upper and lower entries allow for ease of patron access from both the Civic Center and Public Plaza.

Thirty-foot high towering glass and zinc shingled walls fold across two sides of the building and allow for connectivity between the outdoor plaza and library patrons. These folding walls are unified by a curving railing that weaves between the interior and exterior of the building. This ribbon-like railing draws patrons walking along the public plaza toward the library’s two entrances.

Joplin Early Childhood Center

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

AWARDS & RECOGNITION

  • IIDA Mid-America – Silver Award in K-12 Education
  • AIA Kansas City – Citation Award in Interior Architecture

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

Hollis + Miller Kansas City office

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Corrigan Station
  • Tenant Finish
  • 30,000 SF

An open communicating stair prominently and purposely connects three floors at the center of Hollis + Miller’s Kansas City office space, enhancing all-office culture and promoting collaboration.

The main entry is located on the middle floor, with each floor housing unique resources to encourage co-mingling. We are stronger together, so by housing the charrette spaces on the bottom floor, the café on the middle floor, and the interior library, focus booths and human resources on the top floor, team members are obligated to interact daily outside their studios. This strengthens our six studios as a team and enhances our office culture.

inside

The Hollis + Miller Workspace reflects who we are and how we work. Every space reinforces the concepts of team, collaboration, and balance. Ultimately, the space is a stage and tool for our people to pursue the larger purpose of empowering communities through design and leadership.

St. Elizabeth Early Childhood Center

St. Elizabeth Early Childhood Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • St. Elizabeth Catholic School
  • Renovation/Addition
  • 20,000 SF
  • $4 million

IN PROGRESS

For years, the St. Elizabeth Early Childhood Center has been located across a heavy-traffic street from the Catholic Church, calling for their youngest students to journey back and forth multiple times a day. Hollis + Miller designed a master plan for the Church, putting high priority on uniting the Early Childhood Center, K-8 school and the Catholic Church on the same side of the street. The new design does just that, providing peace of mind for staff and parents, and also allows opportunities for growth and adaptations in the future.

The renovated rectory building will host eight new classrooms for infants through kindergarten students. The rectory, a residential home for members of the clergy, challenged the design team to develop innovative solutions to transform the space into a learning environment. The design incorporates research-based learning tools and showcases a touch of tradition with the existing stone walls of the rectory, as well as the connecting Church. The new early childhood center will feature a learning stair and sliding classroom walls for co-teaching, shared storage areas and indoor/outdoor collaboration spaces to expand fine motor skills. A large balcony will serve as a flexible commons area and gathering space for students, staff and parish members.

Expected completion of the St. Elizabeth Early Childhood Center is August of 2020.

Carpenters’ Union Training Facility

Kansas City – St. Louis Carpenters’ Training Facility

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Adaptive Reuse
  • 68,000 SF
  • $5.7 million

Apprentices and instructors have the room and storage they need for all their trades to learn in this new training facility. 

Moving from an older, smaller space to an adapted former big box store gave the Carpenters Union not just the right amount but the right type of space to combine its training facility with its regional offices. Apprentices split their time between classrooms and the workshop, so every classroom is physically or visually connected to the workshop. Large graphics make the room numbers easily visible from anywhere in the facility.

This facility also serves as the regional office for the Carpenters Union of Kansas City – St. Louis. The front of the space features an administrative suite, and the facility also has the ability to open up for public events including community meetings and political rallies.

IDEA Space KC

IDEA SPACE KC

IN PROGRESS

  • Adaptive Reuse
  • 63,000 SF
  • $14.5 million

Once a large grocery store, an expansive retail building will be transformed into an Early Childhood Center, as well as other various educational support spaces.

It takes vision to look at an existing retail store and picture a learning environment in its place, but that is exactly the innovative vision that The Barstow School had in mind. The Early Childhood Center entrance will be where the previous pharmacy operated, utilizing the covered pharmacy drop-off area for a dedicated secure covered entry. Flexible program spaces such as a STEAM workshop and lab, a maker space, black box theater, café and collaborative space will fill the rest of the building, serving as a resource for the Barstow community.

Due to existing site constraints, there is no room for an outdoor playground around the building. Instead, as a secure and innovative solution, there will be an outdoor courtyard placed in the middle of the building. This opens doors for controlled outdoor learning experiences and adds natural daylighting through adjacent glazed windows into classrooms. The wide indoor play area will host a sensory table and a commons collaboration area that bleeds into built-in manipulative nooks.

fnlcommons1
fnloutdoor

Three Trails Preschool

Three Trails Preschool

RAYTOWN, MISSOURI

  • Raytown Quality Schools
  • Renovation
  • 32,600 SF
  • $2 million

Young learners are immersed in a bright, positive environment from the moment they enter this revamped environment. 

Each space comes alive with colorful nature scenes featuring animal friends on every wall. Students feel engaged and excited to learn in this updated learning environment. This abandoned Catholic school was given new life for its students and teachers.

Raytown Quality Schools was looking to expand its early childhood program after the overwhelming success of its first pre-kindergarten facility. Reimagining the interior of this tired school allows more preschool students the opportunity to start learning earlier, which research has shown leads to improved success throughout their academic and professional lives.

Hopewell Elementary School

HOPEWELL ELEMENTARY SCHOOL

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • 73,000 SF
  • $18.1 million

Indoor and outdoor exploration are encouraged through colorful environmental graphics, reinforced by nature.

Positioned atop a hill and nestled within trees, Park Hill School District’s new Hopewell Elementary is a sanctuary for discovery. 600 students, grades K-5, have the opportunity to use every square foot inside and out of the building for learning. Traditional hallways have been molded with flexible collaboration spaces to maximize flexibility and efficiency. Every core classroom has their own glass garage door, allowing teachers the opportunity to open into collaboration and project spaces. The art room looks out upon a patio facing the tree line, inspiring creativity in students and spilling natural light into the learning environment. The durable materials used on the exterior of the building will withstand the elements and provide a timeless look for generations of students to come in the future.