East Middle School

East Middle School
East Middle School

East Middle School

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 125,800 SF total
  • $30.4 million

A shared building with a well-defined threshold eases the transition from elementary to middle school, while a bold, vibrant color palette set this young adult space apart from elementary.

Sharing a site with Soaring Heights Elementary School, it’s important that the architecture, design and environmental graphics emphasize the maturity, focus and confidence that comes with young adulthood.

This school replaces the middle school lost on May 22, 2011, when the worst tornado disaster on record to date in the United States hit to the City of Joplin. The Superintendent called this effort “Operation Rebuild.”

Millcreek Campus

Millcreek Campus
Millcreek Campus

Millcreek Campus

OLATHE, KANSAS

  • Olathe USD 233
  • Addition & Renovation
  • 98,000 SF
  • $16 million

Learners of all ages – toddler to adult – now feel at home at the renamed Millcreek Campus. This multi-generational learning environment houses several of the District’s community and alternative learning programs. With all these generations meeting in this one space, collaborative learning is taken to the next level.

The Parents as Teachers program hosts parents of young children for playgroups and child development support. Flexible learning environments and specialized spaces allow middle and high school students with special circumstances the opportunity to catch up or stay on track with their schoolwork, and adult education classroom spaces offer community members the opportunity to expand their career opportunities.

This historic campus was previously known as the John P. St. John Memorial High School, originally built in 1926. This outdated facility housed many of these educational and community programs in three separate buildings. Our design team worked with the District’s educational partners to reimagine the campus, starting with an addition that connects the buildings and allows for more collaboration and engagement. Today, the space welcomes learners of every generation– making it a learning environment like no other.

Joplin Early Childhood Center

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

AWARDS & RECOGNITION

  • IIDA Mid-America – Silver Award in K-12 Education
  • AIA Kansas City – Citation Award in Interior Architecture

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

Olathe West High School

Olathe West High School

OLATHE, KANSAS

  • Olathe USD 233
  • New Construction
  • 375,000 SF
  • $85 million
  • Design Partner: Stantec Architecture

Learning is on display at this one-of-a-kind high school.

From the moment students walk in the door, they’re greeted with the media center and the 21st Century Learning program labs. Student socialization and collaboration are encouraged with two learning stairs connecting academic neighborhoods.

Academic neighborhoods house a variety of spaces from flexible labs to blended learning environments, giving the school a more collegiate feel. No teacher owns their classroom, but rather chooses the environment that will work best for that day’s lesson.

AWARDS & RECOGNITION

  • AIA Kansas – Citation Award in Large Architecture
  • A4LE Midwest Great Lakes – John Shaw Award

Carpenters’ Union Training Facility

Kansas City – St. Louis Carpenters’ Training Facility

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Adaptive Reuse
  • 68,000 SF
  • $5.7 million

Apprentices and instructors have the room and storage they need for all their trades to learn in this new training facility. 

Moving from an older, smaller space to an adapted former big box store gave the Carpenters Union not just the right amount but the right type of space to combine its training facility with its regional offices. Apprentices split their time between classrooms and the workshop, so every classroom is physically or visually connected to the workshop. Large graphics make the room numbers easily visible from anywhere in the facility.

This facility also serves as the regional office for the Carpenters Union of Kansas City – St. Louis. The front of the space features an administrative suite, and the facility also has the ability to open up for public events including community meetings and political rallies.

St. Elizabeth Early Childhood Center

St. Elizabeth Early Childhood Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • St. Elizabeth Catholic School
  • Renovation/Addition
  • 20,000 SF
  • $4 million

IN PROGRESS

For years, the St. Elizabeth Early Childhood Center has been located across a heavy-traffic street from the Catholic Church, calling for their youngest students to journey back and forth multiple times a day. Hollis + Miller designed a master plan for the Church, putting high priority on uniting the Early Childhood Center, K-8 school and the Catholic Church on the same side of the street. The new design does just that, providing peace of mind for staff and parents, and also allows opportunities for growth and adaptations in the future.

The renovated rectory building will host eight new classrooms for infants through kindergarten students. The rectory, a residential home for members of the clergy, challenged the design team to develop innovative solutions to transform the space into a learning environment. The design incorporates research-based learning tools and showcases a touch of tradition with the existing stone walls of the rectory, as well as the connecting Church. The new early childhood center will feature a learning stair and sliding classroom walls for co-teaching, shared storage areas and indoor/outdoor collaboration spaces to expand fine motor skills. A large balcony will serve as a flexible commons area and gathering space for students, staff and parish members.

Expected completion of the St. Elizabeth Early Childhood Center is August of 2020.

Liberty North High School

Liberty North High School Additions

LIBERTY, MISSOURI

  • Liberty Public Schools
  • Additions
  • 42,000 SF total
  • $9 million

This addition embraces a new way of learning for the District. Flexible learning spaces create a culture of collaboration that is unlike any other part of the building.

The existing high school is a traditional learning environment with conventional classrooms that branch off central corridors. With the two-story addition, the District wanted to do more with less – more opportunities for learning in the smaller addition. So, every space is a space for learning. Corridors include furniture that can be used for break-out groups or one-on-one instruction, and classrooms are highly flexible to encourage a variety of teaching styles.

Three Trails Preschool

Three Trails Preschool

RAYTOWN, MISSOURI

  • Raytown Quality Schools
  • Renovation
  • 32,600 SF
  • $2 million

Young learners are immersed in a bright, positive environment from the moment they enter this revamped environment. 

Each space comes alive with colorful nature scenes featuring animal friends on every wall. Students feel engaged and excited to learn in this updated learning environment. This abandoned Catholic school was given new life for its students and teachers.

Raytown Quality Schools was looking to expand its early childhood program after the overwhelming success of its first pre-kindergarten facility. Reimagining the interior of this tired school allows more preschool students the opportunity to start learning earlier, which research has shown leads to improved success throughout their academic and professional lives.

Metropolitan Community College-Penn Valley

Metropolitan Community College-Penn Valley

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Penn Valley Campus Dining Center
  • Renovation
  • 6,000 SF
  • $1.2 million

A complete turnaround of a central gathering space, achieving record sales every single day of opening week.

Metropolitan Community College-Penn Valley’s campus dining center was aged and underutilized by students and faculty on campus. The goal of increasing attendance and creating a more inviting feel was a priority throughout the renovation of the dining area. Input was gathered from kitchen staff, MCC administrators, and the food service provider, ensuring seamless coordination and efficiency in every aspect. New tile, light fixtures and carpet completely transformed the space, providing students a comfortable option to stay on campus between classes.

Soaring Heights Elementary School

Soaring Heights Elementary School

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 66,500 SF total
  • $13.5 million

One-of-a-kind collaborative spaces encourage impromptu idea sharing and intimate one-on-one learning.

The Learning Park, Tree House and Theatre in the Park are all flexible learning spaces unique to Soaring Heights. The flexible design emboldens educators and students to adapt their learning environment to the lesson.

This school replaces the elementary school lost on May 22, 2011, when the worst tornado disaster on record to date in the United States hit the City of Joplin.